Voorbereiding J1 visum interview Amerikaans Consulaat

Alle voorbereidingen voor het J1 visum tot nu toe

Posted by Davey Witter on June 14, 2016Het interview


Vanaf morgen (15 juni) is het zo ver! De laatste stap voordat alles geregeld is. Het interview bij het consulaat in Amsterdam. Vanaf morgen weet ik of dat mijn visum goedgekeurd gaat worden en ik voor 5 maanden in Amerika mag gaan studeren. In deze post is alles te lezen wat er vooraf ging, en het belangrijkste, de voorbereiding op het interview.

Voorgaand


Voordat dit gesprek kon plaatsvinden is er een heleboel vooraf gegaan. Op 15 Oktober 2015 ontving ik een email van een docent. In deze email stond dat het mogelijk was om je minor in het buitenland te volgen met een bijgevoegde lijst met universiteiten in het buitenland. Deze universiteiten waren allemaal universiteiten waar de hogeschool Rotterdam een exchange agreement mee had. Het voordeel van een exchange agreement is voornamelijk dat je aan de buitenlandse universiteit geen college geld hoeft te betalen, maar dit gewoon aan je eigen Nederlandse universiteit.


Er bestond ook een mogelijkheid om te kiezen voor een universiteit die niet vermeld in de lijst stond, echter moest dan het college geld nog aan die universiteit betaald worden. Een aangezien in Amerika het college geld al snel kan oplopen tot 10000+ per jaar, is dit toch een extreem dure optie.


Daarom heb ik gekozen voor een universiteit die wel vermeld stond in deze lijst, namelijk de Northern Kentucky University. De exchange agreement was op dat moment nog niet helemaal rond.

6 Januari 2016


Op 6 Januari kwam het nieuws dat de exchange agreement met de Northern Kentucky University rond was. Vanaf dit moment kon ik gaan beginnen met uitzoeken wat er allemaal geregeld moest worden. En al snel werd duidelijk dat dit een hele hoop geregel is. Maar een ding wist ik al zeker op dat moment, ik wil naar de Northern Kentucky University om mijn minor af te ronden! Daarom is al het regelen en uitzoeken het zeker waard.Het belangrijkste om te regelen is om het financiële plaatje rond te krijgen, zodat ik kon gaan beginnen met sparen voor deze reis.

7 Maart 2016


Op 7 Maart kwamen alle inschrijvingspapieren binnen om mij definitief in te kunnen schrijven bij de universiteit. Dit bleek toch aardig wat papier werk te zijn. Daarom ben ik dus direct begonnen met het invullen van alle formulieren. Allereerst was er de application form van de universiteit zelf, de housing en dining agreement (het formulier voor de woning en het eten op de campus) en het aanvraag formulier voor de ds-2019. De ds-2019 is een formulier die ingevuld moet worden om uiteindelijk de visum aan te kunnen vragen.

22 April 2016


Op 22 April 2016 zijn uiteindelijk alle formulieren ingevuld en opgestuurd. Nu is het wachten tot de ds-2019 verwerkt en opgestuurd wordt. De verwerkingstijd is minimaal 2 weken, echter kan dit ook nog langer duren.

1 Juni 2016


Op 1 Juni 2016 is op de hogeschool Rotterdam een pakket aangekomen vanaf de Northern Kentucky University. Na het open maken bleek dat dit de bevestiging brief was dat ik was aangenomen bij de Northern Kentucky University. Daarnaast zat er een informatie boekje bij met informatie over de universiteit en het ds-2019 formulier.ds-2019: Voor de visum aanvraag zijn er verschillende stappen. De eerste is het aanvragen van de ds-2019. Dit formulier zorgt ervoor dat je in een systeem komt te staan dat je in Amerika komt te studeren. Om uiteindelijk in dit systeem te komen moet er een SEVIS fee betaald worden. SEVIS staat voor 'Student and Exchange Visitor Information System'. In dit systeem zijn alle studenten opgeslagen die in Amerika zijn om te studeren.Nadat deze SEVIS fee betaald was moest online het ds-160 formulier ingevuld worden. Dit formulier is uiteindelijk de visum aanvraag. Het ds-160 formulier is een formulier met heel veel verschillende vragen zoals 'Are you part of a terrorist organisation?' etc.Uiteindelijk op 2 Juni heb ik dit ds-160 formulier compleet ingevuld en opgestuurd, nu kon er een afspraak gemaakt worden. Dit moest ook weer via een website, waar de code van de ds-160 bij nodig was. Vervolgens moesten er administratieve kosten (160$?) betaald worden om een afspraak te kunnen maken. Er stond bij dat dit met creditcard kon, echter gaf deze elke keer een fout melding. Uiteindelijk moest het met overboeken gedaan worden, wat 2 werkdagen verwerking nodig had.

7 Juni 2016


Uiteindelijk op 7 Juni 2016 kwam er de email dat de verwerking van de betaling was gelukt en dat er een afspraak gemaakt kon worden. Voor de afspraak van een studenten visum moet je bij het Amerikaans consulaat zijn in Amsterdam. Dit wetende heb ik geprobeerd nog rekening te houden met de tijd. Bij het openen van de pagina met afspraken viel mij direct op dat Juni al bijna helemaal vol zat. Alleen wilde ik het liefst de afspraak zo snel mogelijk hebben om niet te laat mijn vliegticket te kunnen boeken.Er wordt aangeraden om een vliegticket pas te boeken wanneer je visum approved is. Wanneer je van te voren je vliegticket boekt en of je visum of afgekeurd of er geen plaats is, kun je niet zomaar je vlucht annuleren. Dit is voor een vliegmaatschappij geen reden om vluchten om te boeken of te annuleren. Daarom wordt aangeraden om pas een vliegticket te kopen nadat je visum is goedgekeurd. Daarnaast is het verstandig om je vliegticket niet later als 7 weken vooraf te boeken. Aangezien vanaf de 7 weken of minder de prijs heel snel stijgt van het vliegticket.Vanwege deze redenen wilde ik zo spoedig mogelijk de afspraak voor het interview hebben. In Juni waren er nog 3 dagen open. Namelijk 15 Juni to 09:00, alles daarna was bezet. en 29 en 30 Juni.Daarom heb ik maar gekozen voor 15 Juni 09:00. Dan maar een keer vroeg me bed uit om op tijd te vertrekken.

14 Juni 2016, de voorbereiding


Bij de bevestiging van de afspraak zit ook een hele lijst met documenten die meegenomen moeten worden. Als volgt de lijst;

  • Huidig paspoort die meer als 6 maanden geldig is vanaf de datum van terugkomst

  • DS-160 formulier

  • Afspraak bevestiging

  • Een kleuren pasfoto van 5x5 cm (deze moet voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen die overigens anders zijn als die van de Nederlandse)

  • Brief met acceptatie van de universiteit

  • DS-2019 formulier

  • Document(en) die aantonen dat je genoeg redenen/banden hebt om terug te keren naar het land van herkomst (Nederland in dit geval)

  • Financieel overzicht die aantoont dat je over voldoende geld beschikt om de kosten te kunnen betalen


Na wat onderzoek op internet heb ik gelezen dat de meeste aanvragen worden afgekeurd omdat mensen niet goed genoeg kunnen aantonen dat zij genoeg redenen/banden hebben om terug te keren naar het land van herkomst. Voor de Amerikaanse regering ben jij bij de aanvraag van een visum een persoon die van plan is illegaal te verblijven in Amerika na de periode van de studie tot je het tegendeel hebt bewezen (zo lees je het hier).Daarom heb ik besloten om zoveel mogelijk documenten te verzamelen om dit aan te kunnen tonen.Morgen is het dan eindelijk zo ver en weet ik of mijn visum wordt goedgekeurd. Ik zal hier dan ook gelijk een nieuwe post plaatsen.


Share on Facebook Share on twitter


0 Comment


Geen Reacties


Comment